“Al 15 dode poezen gevonden”

Al 15 dode poezen gevonden

Katten zijn niet langer veilig in het Liedtspark in Oudenaarde. Het voorbije jaar werden er al 15 dode poezen gevonden: sommige vergiftigd, andere verdronken. “Bij het laatste slachtoffer bleek na autopsie duidelijk dat het beestje is doodgeslagen met een stok”, zucht Monika Sormann van de vzw Operatie Zwerfkat. Zij dient nu een klacht tegen onbekenden in bij de politie.

De vzw Operatie Zwerfkat ontfermt zich sinds 2004 over de zwerfkatten in Oudenaarde. “We proberen de zwerfkattenpopulatie in toom te houden door de dieren te steriliseren en castreren”, steekt voorzitter Monika Sormann van wal. “Zo brachten de we voorbije 11 jaar ruim 1.500 poezen naar de dierenarts. Kittens en tamme katten plaatsen we bij opvanggezinnen, waardoor enkel de schuwe beestjes vrij blijven rondlopen. We kunnen rekenen op vrijwilligers die deze poezen op regelmatige basis eten geven, zoals dat gebeurt aan het Liedtspark in Oudenaarde door Jacqueline Vergucht. Deze dame krijgt er tegenwoordig echter meer dode dan levende poezen te zien. Telkens blijken ze vergiftigd of verdronken. Het laatste slachtoffer werd echter nog op brutalere manier afgemaakt”, huivert Monika.

“Zo blijkt uit de autopsie dat men het dier moet geslagen hebben met een stok. Hier zijn geen woorden voor”, gaat Monika verder.

Pesterijen

Jacqueline Vergucht (74) is er het hart van in. “In totaal trof ik hier al meer dan 15 dode katten aan”, pikt ze in. “Allemaal werden ze op een laffe manier omgebracht. Hier zijn duidelijk echte kattenhaters aan het werk. Het begon al jaren geleden”, weet de dame. “Toen stond hier een doos in het park, waarin ik eten plaatste voor de dieren. Die werd echter telkens in de vijver gegooid. Toen een andere kattenliefhebber een houten constructie bouwde, vonden we ook die niet veel later in het water terug. Sinds een poosje kunnen we gelukkig dit hok op de parking van de BrandWoeker gebruiken, dat grenst aan het park. Er werd speciaal een gat in gemaakt zodat de poezen binnen en buiten kunnen. Maar ook hier gaan de pesterijen verder. Zo stak men het sleutelgat vol kopspelden zodat ik niet meer binnen kon. En zelf krijg ik ook regelmatig verwijten naar mijn hoofd geslingerd van mannen die hier komen vissen. Ze vinden me een misdadigster, maar ik doe toch niets verkeerd. Ik geef enkel deze arme poezen eten. Hierdoor gaan ze de buren tenminste niet storen omdat ze honger hebben.”

Bij de vzw Operatie Zwerfkat vinden ze dat de maat vol is. Zij dienen nu een klacht in bij de politie. “Want laat dit duidelijk zijn: het zijn niet de dieren noch de vrijwilligers die hier de schuldige zijn, maar de mensen die hun kat dumpen”, onderstreept Monika. “We hopen ook om eindelijk eens steun te krijgen van het stadsbestuur. Zo ontvangen we nog steeds geen subsidies. De stad heeft intussen wel een schepen van Dierenwelzijn (Peter Dossche, red.), maar die heeft helaas nog geen programma.”

Bron: HLN

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s