“PvdA misleidde kiezer over verbod op plezierjacht”

PvdA misleidde keizer over verbod op plezierjacht

Stichting Dier & Recht heeft afgelopen maand een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie omdat de regeringspartij een verkiezingsbelofte zou hebben verbroken. De PvdA zegt dat plezierjacht verboden moet worden, maar stemde onlangs tegen een verbod. Misleiding en kiezersbedrog, vindt stichting Dier & Recht.

Hans Baaij, de voorman van stichting Dier & Recht, voelt zich keihard bedrogen door de PvdA. De regeringspartij stelt in het verkiezingsprogramma, op haar website en in stemwijzers dat jagen voor het plezier verboden moet worden. Toch stemde de PvdA vlak voor het zomerreces tegen een algeheel verbod op plezierjacht, een initiatiefwet van de Partij voor de Dieren.

“De PvdA heeft haar verkiezingsbelofte als een baksteen laten vallen,” zegt Baaij.

“Wat met de leeuw Cecil in Zimbabwe is gebeurd, speelt in Nederland ook. Alleen zijn het hier eenden die door mensen voor hun plezier worden afgeknald.”

De dierenadvocaat is daarom naar de Reclame Code Commissie gestapt, die afgelopen donderdag de klacht heeft behandeld tijdens een zitting. Baaij:

“Het is natuurlijk van alle tijden dat verkiezingsbeloftes worden verbroken, maar de PvdA heeft het wel heel makkelijk gedaan. Zonder slag of stoot, terwijl er niets veranderd is tussen de verkiezingen en nu. Wees dan voor de verkiezingen eerlijk tegen de kiezers.”

Strengere regels

De PvdA, in een coalitie met jacht-voorstander VVD, denkt daar heel anders over. Kamerlid Henk Leenders wil echter niet toelichten waarom zijn partij tegen een verbod op de jacht stemde. “Dat is na te gaan op mijn website en facebookpagina.” Hij verwijst verder naar de advocaat van de partij. Die laat weten dat de PvdA de plezierjacht juist van het plezier ontdaan heeft, door te zorgen voor strengere regels voor jagers.

Natuurbeschermingsorganisaties mogen binnenkort namelijk meepraten over hoeveel dieren er afgeschoten mogen worden, om de natuur in evenwicht te houden. Daarnaast moeten jagers tellen hoeveel en welke dieren ze hebben afgeschoten. “Je kunt niet meer zomaar de velden intrekken met je geweer. Jacht moet gaan om natuur en wildbeheer, niet om plezier,” zegt advocaat Emiel Jurjens.

Hij bestrijdt bovendien dat een verkiezingsprogramma reclame is.

“Deze discussie hoort niet bij de Reclame Code Commissie, maar in het publieke debat in de Tweede Kamer en de media.”

Als de onafhankelijke commissie oordeelt dat de PvdA in de fout is gegaan, betekent dat vooral negatieve publiciteit voor de partij. De sociaaldemocraten krijgen dan het ‘vrijblijvende advies’ om hun reclame aan te passen of terug te trekken. De uitspraak wordt over ongeveer 2 weken verwacht.

Petitie

Naast het indienen van de klacht is de stichting een petitie gestart om het verbod op de plezierjacht door te laten gaan met als streefdoel 10.000 handtekeningen. De handtekeningen zullen worden overhandigd aan de leden van de PvdA in de Eerste Kamer om hen ertoe te bewegen alsnog voor het verbod op de plezierjacht te stemmen.

Bron: AD, Stichting Dier & Recht

Advertenties

2 gedachtes over ““PvdA misleidde kiezer over verbod op plezierjacht”

  1. Pingback: #Maandoverzicht: dierenleed in augustus 2015 | Oog op Dierenleed

  2. Pingback: #Maandoverzicht: dierenleed in augustus 2015 | Oog op Dierenleed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s