Dolfijnentransfer is inzet van jarenlange rechtszaak

Dolfijnentransfer is inzet van jarenlange rechtszaak

Mogen achttien witte dolfijnen van Rusland naar het Georgia Aquarium in de Amerikaanse stad Atlanta worden verplaatst? Deze vraag is de inzet van een inmiddels jarenlange rechtszaak tussen het Amerikaanse oceanografische instituut NOAA en Georgia Aquarium. Vrijdag is een belangrijke hoorzitting over het verzoek van het entertainmentpark.

De uitspraak wordt niet binnen een aantal maanden verwacht. Witte dolfijnen, ook wel beloega of witte walvis genoemd, zijn een met uitsterven bedreigde soort. De achttien dieren zijn in 2006 gevangen in de zee ten noorden van Rusland. Ze worden momenteel verzorgd door Russische wetenschappers.

De NOAA vreest dat de reis van Rusland naar de VS de dolfijnen geen goed zal doen. Bovendien zou het ook in strijd zijn met de wet die zeedieren beschermt. Georgia Aquarium, dat al een aantal witte dolfijnen heeft, spande in 2013 een rechtszaak aan om de dieren in bezit te krijgen om ermee te kunnen fokken, ze te bestuderen en aan het publiek te tonen. Dat zou behalve in Georgia Aquarium ook onder meer in pretpark SeaWorld gebeuren.

Dat park ligt momenteel zwaar onder vuur na de documentaire Blackfish, waarin mishandeling van de orka’s die er wonen aan het licht wordt gebracht.

Bron: Algemeen Dagblad

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s