Leeuwendoder Walter Palmer eerder in de fout

Leeuwendoder Walter Palmer eerder in de fout

De Amerikaanse leeuwendoder Walter Palmer is in 2008 in de VS veroordeeld voor het doodschieten van een zwarte beer.

De zaak van de beer vertoont overeenkomsten met die van de leeuw Cecil, waarvoor Palmer in Zimbabwe vervolgd wordt.

De Amerikaanse nieuwszender ABC News heeft foto’s in handen gekregen, waarop Palmer met zijn prooi poseert. De nieuwszender deed een beroep op de Amerikaanse wet op openbaarheid van bestuur.

Palmer joeg in 2006 in de Amerikaanse staat Wisconsin met pijl en boog en speciaal afgerichte honden op zwarte beren. Hij had een jachtvergunning, maar die gold niet in het gebied waar hij een beer doodschoot.

Volgens de rechtbankstukken sprak Palmer met zijn jachtgezellen af dat ze zouden liegen over het feit dat de beer 65 kilometer buiten het aangewezen jachtgebied was doodgeschoten. Hij bood 20.000 dollar voor hun medewerking.

Bedrog

Toch ging het mis. Bij het passeren van de staatsgrens met Minnesota, werd het bedrog ontdekt. Hoe vermeldt de website niet.

In het proces dat volgde bekende Palmer dat hij valse verklaringen had afgelegd. Hij werd bestraft met een boete van bijna 3000 dollar met een proeftijd van een jaar.

Vorige maand betaalde Palmer 50.000 dollar om, opnieuw met pijl en boog, in Zuid-Afrika een leeuw te kunnen doodschieten. Hij en de gids liepen vertraging op. Ze besloten daarom niet naar het toegewezen jachtgebied te gaan, maar naar een ranch pal naast een natuurreservaat.

Daar schoot hij de bekende leeuw Cecil neer, nadat het dier uit het reservaat was gelokt. De 13-jarige Cecil was populair omdat hij niet bang was voor mensen en mensen niet bang voor hem. Bijzonder was ook dat Cecil een zendertje droeg, omdat hij meedeed aan een onderzoek van de universiteit van Oxford.

Palmer verweerde zich met het argument dat hij op zijn gidsen had vertrouwd en niet wist dat hij illegaal bezig was.

Ondergedoken

Palmer en zijn gezin zijn ondergedoken, omdat er na het bekend worden van het doden van Cecil een golf van bedreigingen over hem heen is gekomen. Zijn tandartspraktijk is gesloten.

Zimbabwe heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Bron: NOS

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s