Facelift, botox, oogvergroting en vetverwijdering; je hond is niet schattig genoeg zonder

Een oogvergroting maakt de hond schattiger | © Chosun Daily

Een oogvergroting maakt de hond schattiger | © Chosun Daily

Een nieuw fenomeen op het gebied van de huisdierenindustrie is in opkomst, plastische chirurgie bij honden neemt toe in populariteit. In Zuid-Korea en Japan is dit met name het geval. Hier gaan de procedures van oogvergroting tot het verwijderen van rimpels, allemaal om je hond schattiger te maken. Er zijn zelfs dierenartsen die de eigenaar adviseren om hun hond onder het mes te doen. Een dierenarts uit Zuid-Korea is van mening dat huisdiereigenaren het recht hebben om dit soort ingrepen te laten uitvoeren op hun viervoeter.

“Operaties als deze zijn helemaal veilig. Als huisdiereigenaar heb je het recht om je huisdier schattiger te maken.”

Yoon Sin Geun, dierenarts

Dat werd duidelijk nadat mevrouw Lim met haar vijf-maanden oude puppy naar een dierenarts ging voor vaccinaties. De dierenarts wees Lim erop dat de hond vanuit cosmetisch oogpunt wat oncomfortabel uitzag en vroeg haar of ze daar niet iets aan wilde laten doen via plastische chirurgie. Weer een andere eigenaar werd geadviseerd om de rimpels rond de mond van haar hond te laten verwijderen.

Medische redenen

Oorspronkelijk is de bedoeling van plastische chirurgie bij dieren van medische aard. Het is zonder meer bekend dat veel hondenrassen gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Honden met platte gezichten hebben bijvoorbeeld snel last van ademhalingsproblemen. Voor deze honden kan een operatie aan de neus worden gedaan om dit probleem op te lossen. Dit is ook plastische chirurgie, maar met een medische reden, namelijk om het leven van de hond aangenamer te maken. Een ander voorbeeld zijn de huidplooien die sommige rassen hebben. Deze kunnen zorgen voor huidinfecties, of blindheid of ademhalingsproblemen als ze over de ogen of neus vallen. Een operatie om deze te verwijderen kan de gezondheid positief beïnvloeden.

De Britse Chantelle Meloy is een klant die om deze reden plastische chirurgie heeft laten verrichten op haar shar pei Bentley. De huid was over de ogen gaan vallen waardoor de hond niet meer kon zien en er pus uit zijn ogen kwam. Hij heeft een facelift gekregen om dit probleem op te lossen.

Obie, de dachshund met obesitas

Het verhaal van Obie is nog een reden waarom plastische chirurgie om medische redenen kan worden ingezet. Obie is een 7-jarige dachshund die tot voor kort kampte met ernstige gewichtsproblemen en overtollig vet. Hij woog 35 kilo en zijn buik schuurde over de grond toen zijn nieuwe baasje, Nora Vanatta hem op dieet zette. Sindsdien is hij 18 kilo afgevallen en komt zijn gewicht meer in de buurt van normale waarden voor een dachshund.

Obie heeft een 'tummy tuck' gekregen om in totaal 2 pond huid te laten verwijderen | © Nora Vanatta

Obie heeft een ‘tummy tuck’ gekregen om in totaal 2 pond huid te laten verwijderen | © Nora Vanatta

Om de extra huid te verwijderen heeft Obie een buikwandcorrectie gekregen, waardoor hij nog eens bijna een kilo lichter is geworden. Vanatta hoopt dat Obie als een voorbeeld kan dienen voor andere hondeneigenaren die een hond hebben met gewichtsproblemen. Ze benadrukt dat voorkomen echter beter is dan genezen.

Een boost in schattigheid en looks

Naast medsiche redenen is het uiterlijk van een hond een belangrijke reden om plastische chirurgie op het dier te laten verrichten. Oogvergrotingen, correcties op de stand van de oren, botox, verwijderen van rimpels, een facelift en het inkorten van staarten. Honden ondergaan het allemaal om hun schattigheid een boost te geven of om het uiterlijk van het ras te perfectioneren. De kosten voor een dergelijke ingreep kunnen variëren van 60 tot duizenden dollars. Ook brengt het nodige risico’s met zich mee.

Een populaire ingreep in Amerika zijn siliconen ‘neuticles’, die huisdiereigenaren kunnen laten implanteren bij hun hond. Met deze siliconen testikels krijgt de gecastreerde hond zijn natuurlijke look weer terug, aldus het bedrijf Neuticles, die deze siliconen verkoopt.

Niet alleen honden

De Braziliaanse dierenarts Edgard Brito heeft zich ondertussen gespecialiseerd in cosmetische ingrepen bij dieren. In zijn praktijk in São Paulo is hij begonnen met het corrigeren van een oor bij Brutus, een miniatuur schnauzer. De stand van het oor week af en zijn eigenaar wilde die gecorrigeerd hebben zodat Brutus mee kon doen met hondenshows en een kampioen kon worden. Brito gebruikte naar eigen zeggen Botox en Restylane om de correctie tot een succes te brengen. Sindsdien heeft hij duizenden dieren behandeld en biedt hij naast oorcorrecties ook wenkbrouwcorrecties, rimpelvermindering en een facelift aan. De kosten liggen normaal gesproken tussen de 500 en 1,000 dollar, maar voor een paard durfde hij rustig 10,000 dollar te vragen voor een oorcorrectie. Brito licht toe waarom hij dit doet.

“Waarom niet mooi zijn? Het is erg belangrijk. Als een huisdier mooi is, is de eigenaar blij en wil hij het dier laten zien aan zijn vrienden.”

Edgard Brito, dierenarts

Ook voegt Brito eraan toe dat uiterlijk voor showhondenfokkers erg belangrijk is, de honden moeten de juiste proporties en expressie hebben.

Andere huisdieren krijgen ook plastische chirurgie, al lijken deze ingrepen vooral bij honden voor te komen.

Protest

Dierenrechtenactivisten uiten zich fel tegen deze trend om honden en andere te onderwerpen aan plastische chirurgie voor niet-medische redenen. Als voornaamste reden kaarten zij aan dat een dier er niet voor kan kiezen, het baasje bepaalt dit. Ze zien plastische chirurgie daarom als dierenmishandeling en willen een verbod erop laten stellen. Daarnaast zijn de activisten van mening dat als dieren wel die keuze konden maken, ze niet zouden kiezen voor een operatie om hun uiterlijk te laten veranderen.

Wettelijk verbod?

In Nederland kan trouwens niet door iedereen een cosmetische ingreep worden gedaan. Sowieso mogen diereneigenaren niet zomaar een ingreep uitvoeren bij hun dier, een dierenarts heeft deze bevoegdheid wel. Injecties vallen dan weer niet onder een ingreep en hiervoor is geen specifiek verbod te vinden. Het is verder onduidelijk hoe de wet zich uitlaat over ‘schoonheidsingrepen’.

Dan rest mij de vraag: Wat vindt Nederland van een dergelijke trend? Hoe ver moeten we hierin gaan en waar ligt onze grens?

Bron: Rocketnews24, Koreaboo, Telegraph, Bloomberg, NY Daily News

Advertenties

Een gedachte over “Facelift, botox, oogvergroting en vetverwijdering; je hond is niet schattig genoeg zonder

  1. Pingback: #Weekoverzicht: 2015-36 | Oog op Dierenleed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s