#Special: LID – ‘Dierenleed went nooit’

Vandaag, 4 oktober, is het dierendag; een dag die in het teken staat van het dier en van dierenliefde. Juist vandaag wordt stilgestaan bij verschillende verhalen die de inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) met ons delen. Verhalen over dierenleed, want ook op dierendag is dat er helaas. Maar allen hebben ze wel een gelukkig einde.

Dana

Eén van de verhalen en tevens het symbool van de campagneweek van de Dierenbescherming van dit jaar, is hond Dana. Inspecteur Erik Goemans ontving een melding van een hond die meer levend dan dood in een huis verbleef. Dit was Dana, een zeer sterk vermagerde en onderkoelde hond die op het balkon was gezet onder het motto ‘die gaat vanzelf een keer dood’. Dana werd meteen onderzocht door een dierenarts. Die stelde dat de lichaamstemperatuur onder de 32 graden was waardoor het niet meer te meten was. Voor Dana een zorgelijke toestand, ze dreigde hierdoor zelfs in coma te raken.

Tim & Tom

Inspecteur Fleur kreeg te maken met een melding van zes verwaarloosde kittens, Tim en Tom waren twee ervan. Van de zes waren de oogjes ontstoken en ze liepen allemaal het risico om blind te worden. Ook waren ze vermagerd en uitgedroogd en zaten ze onder de vlooien en mijten. Hun conditie was dusdanig slecht dat ze bij de dierenarts direct aan een infuus moesten om op krachten te komen. Twee kittens overleefden het helaas niet, ze waren te zwak om aan te sterken. Omdat de eigenaar niet binnen een uur de kosten betaalde, kreeg Fleur toestemming om de kittens bij een opvangadres te plaatsen.

Bess & Lucky en Macho

Pony Bess leefde in een slechte toestand bij haar vorige eigenaar, ze was drachtig en mager. Daarom is ze door inspecteur Nadine weggehaald en overgebracht naar een tijdelijk opvangadres. Daar beviel Bess korte tijd later van veulen Lucky.

Ook Macho, een vermagerde pitbull met een ontstoken poot, was in beslag genomen door Nadine. De eigenaar had meerdere waarschuwingen gekregen om wat aan de situatie te doen, wat uiteindelijk niet is gebeurd. De dierenarts constateerde dat Macho al langere tijd rondliep met de ontstoken poot, hij had spierverval doordat hij de poot zo veel mogelijk ontlaste. Een operatie was nodig om de poot te herstellen.

Leven in je eigen uitwerpselen

Inspecteur Astrid deelde meerdere verhalen, waarvan eentje over drie honden die in een bijkeuken leefden. De keuken zat onder de uitwerpselen en de honden kwamen nooit naar buiten. Bij een ander adres leefden 62 katten en een hond in eenzelfde situatie; het huis zat onder de uitwerpselen en de bewoners liepen gewoon op hun blote voeten rond. Ook deze honden en katten zijn net als Dana uit hun situatie weggehaald. Helaas kwam voor een van de honden de hulp alsnog te laat.

Verzamelwoede

Het adres met de ruim 60 katten is een voorbeeld van zogenaamde ‘verzamelaars’, mensen die enorm veel dieren houden. Dit hoeft niet fout te gaan, maar gebeurt vaak wel. Een ander voorbeeld is een man die meer dan tweehonderd konijnen hield in krappe kistjes in een schuur. Ze konden niet vrij bewegen en waren bijna allemaal ziek. Astrid gaf de man een lijst met maatregelen om uit te voeren, maar na een tweede controle was er niets veranderd en nam ze de konijnen in beslag.

Dierenverzamelaars zijn mensen zijn stapelgek op dieren, maar ze zien niet in dat het niet goed gaat met de dieren als ze zoveel opnemen, erkent onder andere inspecteur Jan Smit. Door de omvang kunnen problemen ontstaan voor de dieren, het is voor de eigenaren gewoon niet mogelijk om voor zo veel dieren te zorgen. Verhalen over verzamelaars zijn een uitstekend voorbeeld dat dierenleed vaak samengaat met een verhaal van de mens, een verhaal wat zeker niet moet worden genegeerd.

Voorkomen is beter dan genezen

Voor bijna al deze dieren kwam de hulp gelukkig op tijd. Ze zijn ondergebracht op andere adressen waar ze de nodige verzorging en liefde krijgen. Dana, Macho, Tim & Tom en Bess & Lucky zijn hersteld en hebben zelfs weer een nieuw thuis gevonden. Helaas kunnen niet alle dieren worden gered, voor velen komt de hulp niet of te laat. Gebrek aan geld en kennis of psychische problemen vergroten de kans op verwaarlozing of mishandeling van allerlei dieren. Door juist hier aan te werken kunnen dit soort verhalen worden voorkomen, wat voor zowel dier als mens beter is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s