Stomp trauma

Stomp trauma kan worden veroorzaakt op verschillende manieren. Het effect van dit trauma is voor elk lichaamsdeel anders, sommige lichaamsdelen kunnen bepaalde vormen van stomp trauma beter verwerken dan andere lichaamsdelen. Stomp trauma kan grofweg worden ingedeeld in drie categorieën van ernst:

  • Mild: geen zichtbare verwondingen, milde en lokale ontsteking, verwondingen zijn binnen enkele dagen hersteld
  • Gemiddeld: zichtbare zwelling en ontsteking, herstelling van verwondingen kan tot enkele weken duren
  • Zwaar: grote zwelling en zware ontsteking, herstelling van verwondingen kan enkele weken duren of de verwondingen herstellen helemaal niet

De ernst van stomp trauma hangt van veel factoren af. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan de hoeveelheid kracht waarmee het trauma wordt toegebracht, of en wat voor voorwerpen zijn gebruikt en welk lichaamsdeel wordt geraakt. Als voorbeeld hanteren we een hond die met een knuppel wordt geslagen. Er zijn ook factoren die de ernst van stomp trauma verminderen. Hierom is het erg belangrijk om zo goed mogelijk te weten wat er precies is gebeurd.


Soorten stomp trauma

Er zijn verschillende soorten verwondingen die onder stomp trauma vallen. In het kort gaat het om de volgende verwondingen: kneuzing, schaving, verscheuring, afbinding, afscheuring en breuken. Klik hier voor meer informatie over de verschillende soorten stomp trauma.


Veelvoorkomende gevallen met stomp trauma

Stomp trauma kan op veel verschillende worden veroorzaakt. Dit kan zowel per ongeluk gebeuren, zoals bij een motorvoertuigongeluk of een val van grote hoogte. Het kan echter ook opzettelijk worden aangebracht, zoals bij een fysieke aanval. Opzettelijk aangebracht stomp trauma wordt vaak aangeduid met de term ‘non-accidental injuries’, afgekort NAI’s. Klik hier voor meer informatie over veelvoorkomende gevallen met stomp trauma.

Advertenties