Veelvoorkomende gevallen

Bij sommige vormen van stomp trauma komt een combinatie van specifieke verwondingen vaak voor. Deze combinatie kan worden gebruikt om vast te stellen hoe het dier aan de verwondingen is gekomen. De hieronder besproken veelvoorkomende gevallen hoeven niet allemaal een vorm van dierenmishandeling te zijn.


Motorvoertuigongelukken

Ongelukken met motorvoertuigen kunnen verschillende verwondingen veroorzaken, afhankelijk van vele factoren. Hierbij kan gedacht worden aan factoren als de snelheid van de auto, de plek van het dier dat wordt geraakt, of het dier onder de auto kwam of in de wielkas, hoe ver weg het dier is gelanceerd door de klap en waar het dier terecht is gekomen. Naast stomp trauma zijn vaak een of meerdere van de volgende verwondingen te zien bij een aangereden dier:

  • Gescheurde nagels
  • Vuil of rommel in de vacht of bek
  • Abrasies op meerdere plekken aan één kant van het lichaam (de kant die geraakt wordt), voornamelijk door het slepen over een ruw oppervlak

Vallen

Bij verwondingen door een val is het belangrijk om zo veel mogelijk informatie te hebben over de gebeurtenis. Hoe is het dier gevallen? Wat is de valhoogte? Wat is het gewicht van het dier? Om wat voor diersoort (en ras) gaat het? Wat is de leeftijd van het dier? Hoe is het dier geland? Waarop is het dier geland? Deze vragen zijn allemaal van belang om de verwondingen te kunnen analyseren. Wanneer een dier bij de dierenarts komt omdat deze is ‘gevallen’ hoeft het nog niet echt te zijn gebeurd. De verwondingen kunnen ook zijn gekomen omdat het dier is gegooid of door iemand is laten vallen.


High-rise syndroom

Het high-rise syndroom is een term dat wordt gegeven voor een combinatie aan verwondingen dat een dier oploopt door een val van grote hoogte. Voor katten is dit tussen de 2de en 32ste verdieping van een gebouw en voor honden tussen de 1ste en 6de verdieping. De verwondingen die een dier oplopen zijn vaak op onder andere het gezicht, de borstkas en de poten. Hierbij kan gedacht worden aan gebroken poten, een klaplong of kneuzingen, neusbloedingen, e.d. Ook een geschaafde huid komt vaak voor. Daarnaast kan een kat een gescheurde blaas oplopen en kan bij honden ook trauma aan het ruggengraat te zien zijn.


Zwaaien / slepen

Dieren kunnen kneuzingen, abrasies, laceraties, avulsies, breuken, ontwrichtingen en gescheurde gewrichtsbanden en spieren oplopen doordat ze worden rondgezwaaid of worden gesleept aan de staart of een poot. Dit is geen ongewone praktijk voor dierenmishandelaars. De staart is waar een dier vaak aan wordt gegrepen, wat kan resulteren in scheiding van de staartwervels. Kneuzingen kunnen zichtbaar zijn rondom de verwonding op de staart of bij breuken. Vooral in de buurt van de bekken kan ontsteking zichtbaar zijn. Abrasies als gevolg van het slepen van een dier zijn vaak circulair of langwerpig van vorm, zichtbaar op lichaamsdelen die contact hadden met de grond. Vaak zitten er resten van het oppervlak waarover het lichaam is gesleept in de abrasie. Deze resten moeten worden verzameld voor forensisch onderzoek.


Trimmen

Verwondingen die veel voorkomen door trimmen worden vaak veroorzaakt door stomp trauma. Dit kan per ongeluk zijn tijdens de trimbeurt of doordat het dier wordt geslagen, geschopt of gegooid. Dit kan resulteren in milde tot zeer ernstige verwondingen of zelfs de dood. Dieren kunnen ook worden gewurgd tot het punt dat ze het bewustzijn verliezen of sterven. Vaak merkt de eigenaar het trauma bij het dier niet op om verscheidene mogelijke redenen:

  • Door de vacht blijft het trauma onzichtbaar
  • Het dier verbergt zich na thuiskomst
  • Nalatigheid in het handelen van de eigenaar wat kan leiden tot symptomen van pijn

Vaak wordt NAI stomp trauma na een bezoek aan de trimsalon verweten aan een val van de tafel of het bad, het per ongeluk laten vallen van een dier wanneer deze wordt vastgehouden en extreme opwinding van het dier op een glad oppervlak tijdens het bad. In de dierenartspraktijk is bij dit soort scenario’s echter geen trauma gevonden bij dieren.

Advertenties