Wat is dierenleed?

Dierenleed kan in vele vormen voorkomen, dit maakt een definitie hiervoor moeilijk. Verschillende definities kunnen dan ook over de hele wereld worden gevonden. Voor het kunnen handhaven van dierenleed zijn er wetten en regels opgesteld, zo ook voor wat dierenleed is. De wet onderscheid hier twee algemene vormen van: dierenmishandeling en dierenverwaarlozing. Hieronder worden ze kort benoemd, klik voor een uitgebreide uitleg op de links.


Dierenmishandeling

Dierenmishandeling wordt in de Wet dieren gedefinieerd als het zonder redelijk doel pijn of letsel bij een dier veroorzaken of op andere manier de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen. Dit is een onduidelijk en breed gedefinieerd begrip, wat meteen weer aangeeft dat dierenleed niet makkelijk te vangen is een enkele zin. Om het voor handhaving toch wat makkelijker te maken, zijn er in de Wet dieren en in het Besluit houders van dieren lijsten opgesteld met wat in ieder geval onder dierenmishandeling valt. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • een dier werk laten doen waarvoor deze niet geschikt is
  • schoppen van een dier
  • een hond als trekkracht gebruiken (met uitzondering van de sledehondensport)
  • een dier blootstellen aan een bijtende of explosieve stof
  • etc.

Het verbod op dierenmishandeling geldt voor alle dieren, dus niet alleen dieren die worden gehouden maar ook alle wilde dieren.


Dierenverwaarlozing

Ook voor dierenverwaarlozing is in de Wet dieren een definitie te vinden. Dierenverwaarlozing is volgens de wet het onthouden van de nodige zorg van een dier. Wat is de nodige zorg? Hierbij kan worden gedacht aan de vijf vrijheden die de Britse Farm Animal Welfare Council heeft opgesteld aan de hand van een rapport van Brambell. Deze vijf vrijheden zijn:

  • vrij van dorst, honger en onjuiste voeding
  • vrij van fysiek en fysiologisch ongerief
  • vrij van pijn, verwonding en ziektes
  • vrij van angst en chronische stress
  • vrij om natuurlijk gedrag te vertonen

Het verbod op dierenverwaarlozing geldt alleen voor gehouden dieren. Alleen degene die een dier houdt is verantwoordelijk voor de goede zorgen van zijn gehouden dier. Toch zijn ook wilde dieren dankzij de Flora- en faunawet enigszins beschermd tegen verwaarlozing. In deze wet staat aangegeven dat iedereen voldoende moet zorgen voor de in het wild levende dieren en planten en hun directe omgeving. Dit houdt voornamelijk in dat iemand geen handelingen mag verrichten waarvan diegene weet of kan bedenken dat deze negatieve gevolgen heeft voor de planten / dieren.

Plaats een reactie